Bankalar milletin üç beş kuruşunu vadesizde bırakma gibi bir hastalığa yakalanmış. Bununla da kalsa iyi. Bir de personeli boşa çıkartıyor. Deniz Ateş’ten banka CEO’larına uyarı niteliğinde bir yazı:
Boşa çıkarmak!
Her oyunda önemlidir boşa çıkmak, siz boşa kaçın ben de pas vereyim işlem tamam.
Nefis değil mi?
Hepimizin beklediği andır boşa kaçan adama inen asist. Veren de alan da memnundur. Sektörümüz de öyle paslar verir oldu ki boşta ki adamı bile yazar yapar halde.
Oyunda böyledir de yaşamda nasıldır boşa çıkmak?
Yıllarca biriktirdiğiniz torununuzun eğitim masrafı için bankaya yatırdığınız birikim ne durumda?
Boşa mı çıkmış!
Vadesizde duruyor boşa çıkmamış!
Vade değil sorun aslında gelir kaybımız var!
Boşa çıkmaktan.
Eskiden birkaç uyanık müdürün şubesinde uyguladığı vade sonunun Cuma gününe denk getirme uyanıklığı! sektörü bir virüs etkisi gibi sarmış durumda. Bunu yaptıran Genel Müdür Yardımcıları; Yönetim Kurulundan bu oyunu saklamaya çalıştığı da bir başka körler sağırlar bir birini ağırlar durumudur.
Boşa çıkarmak çok önemlidir bizim sektörde bir de gün sonu e-postasında efendim şu kadar tutar vadesiz kazanılmış denildiğinde kutlamalar gelir. Torunun eğitim parasının hak ettiğinden daha düşük kazançla bankada kalması sağlanmıştır. Kimsenin bundan haberi yoktur! Sonuç oyunudur bankacılık. Vadelide kalacak tutarın Vadesizde kalması aynı zamanda bir stopaj kaynaklı vergi kaybıdır. Bakın burası çok önemli! kaynak kaybımız var. Boşa çıkmamalı!
Eskiden paralar boşa çıkartılırdı şimdi insanlar boşa çıkartılıyor. Yıllarca hastalık özel durum vs dahi verilmeyen izinleri topluca kullandıralım denmeye başlandı. Arkadaşım 4 aydır boşa çıkmış durumda; izinlerimizi kullandırıyorlar diyor. Zamanında yurt dışı tatili için önceden planmış izinleri bana mı sordun gitme yansın uçak biletin diyenler Şimdi 4 ay izne çık diyebiliyor. Her şey kanuna uygun peki vicdan kısmını nasıl çözüyoruz? İç iç nereye kadar, alkolü ne kadar yaraya bassanız da kanama devam ediyor. Vicdan işi boşta kaldığınızda daha çok ortaya çıkıyor!
Küçük esnaf ayakta kalsın diye hükümetimizin çıkarmış olduğu iyi niyetli kısa çalışma uygulamasının Bankalar tarafından uygulanmaya başlanmış olması da ayrı bir boşa çıkarma örneği. Güven ve itibar kurumu olan bankaları bu küçük esnaf mantığı nasıl etkileyecek? Çok büyük ölçekteki bankaları “ kaçtan aldın? kaçtan sattın?” diyerek yönetim sergileyen CEO’lara teslim edilmesi bankaların kendilerini “küçük esnaf“ sanmalarını sağlamış olabilir mi? Bence de çok boş…
Çalışanlarına daha az ücret ödeyerek onların asgari ücret seviyesinde bir ödeme seçeceğini düşünen bir bankada daha ne kadar mevduat tutarsınız? En itibarlı kurumların bir anda içinin boşalmasını hiç birimiz istemeyiz. O yüzden, sahiden o yüzden! Bakış açısı kısa vadeli olan CEO’ları uyarmak için yazıyoruz bütün bunları!
Bu kurumlar sadece CEO’larına yüksek maaş ödemek için var olan kurumlar değildir, eğitimi için para biriktirdiğimiz torunlarımızın çalışacağı kurumlardır. Çalışanlarına her zaman sahip çıkan kurumlar olması için yazıyoruz bunları.
Boşa geçirecek hiç vaktimiz yok; çok çalışmalıyız. Müşterilerimizle var olduk. Bir çeyrek bilançosu iyi çıkması için yakmayalım bu güzelim değerli kurumları!
Boşa çıkarmayın çalışanlarımızı! Boş boş bakmayın lütfen. Enerjinizi düşük görüyorum!
Asgari ücretle ev geçindirmek için hiç boş vakti olmayan o işten bu işe koşturan çalışanların birikimlerini boşta bırakmayın. Para çok değerli en az kötü karar alan CEO’lar kadar. Boşuna söylemiyorum umarım.
Boşları almalıyım…bekletmeye gelmiyor müşteriler…
Deniz Ateş
denizatate@yandex.com
Akbank’dan yılbaşı alışverişine 37 bin lira chip para
Akbank, sektörde fark yaratan yeniliklere ve ürünlere imza atan Axess ve Wings ile müşterilerine yılbaşı alışverişlerini yaparken kazandırmaya devam ediyor....