Aşırı artan vergi ve kayıt ücretlerinin 2 bin liraya çıkartılması cep telefonunda kaçakçılığın patlamasına neden oldu. İMEİ kopla telefon sayısı 2 milyonu geçti. Devlet kar edeyim derken milyarlık gelir kaybına uğradı.
Yurtdışından getirilen cep telefonları için alınan İMEİ kayıt ücretinin 2 bin liranın da üzerine çıkması, taksit sayısının kısıtlanması ve en önemlisi başta TRT payı olmak üzere telefon ücreti kadar vergi alınması sonunda kaçak telefon patlamasına neden oldu.
Yüksek kur ve vergi oranlarına bağlı olarak fiyatların artmasının yanı sıra taksit sayısının düşürülmesiyle cep telefonu almakta zorlananlar, “klon” olarak tanımlanan IMEI numarası değiştirilmiş ya da kopyalanmış telefonlara yöneldi. Geçen yıl perakende noktalarında satılan 10 milyon adetlik satışa karşın 2 milyonu aşkın klonlanmış cep telefonu satıldığına işaret eden MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, kamunun bu yolla uğradığı yıllık ekonomik kaybın 2 milyar lirayı bulduğunu söyledi.
VERGİ ORANLARI ARTIRILMIŞTI
Yine bu yıl cep telefonuna uygulanan vergi oranlarında da önemli değişikliklere gidildi. Cep telefonlarından alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’nin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 50’ye kadar çıkarılmasının ardından, cep telefonlarındaki veri yükü de artırılmıştı.
Halihazırda cep telefonlarında ÖTV oranı vergi matrahı 640 TL’ye kadar olanlar cihazlar için yüzde 25, 640-1500 TL arası olan cihazlar için yüzde 40 ve 1500 TL’nin üzerindeki cihazlar için ise yüzde 50 olarak uygulanıyor. KDV oranı yüzde 18 olan telefonları, ayrıca yüzde 10 oranında da TRT bandrol ücretine tabi tutuluyor. Cep telefonlarından ayrıca yüzde 1 de Kültür ve Turizm Bakanlığı vergisi alınıyor
Güler Sabancı En Güçlü Kadınlar Listesinde!
Güler Sabancı, Forbes'un dünyanın en güçlü kadınlarını sıraladığı listesinde yer aldı. Güler Sabancı listede 80’inci sırada gösterildi. Güler Sabancı’nın Türkiye’nin...