Milyonlarca kişinin kullandığı ve şirketler tarafından personeline verilen yemek kart uygulamasının sonu geliyor.
Komisyon ve uygulamaların mağduriyet oluşturduğu yolundaki şikayetlerin artması, yemek kartları konusunda İstanbul Ticaret Odası’nın harekete geçmesine neden oldu. İTO, yemek kartlarını devre bırakıp, personelin bankamatik kartlarına söz konusu ücreti direkt yatıracak bir çalışma sürdürüyor.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Yemek kartı veren tüm yabancı firmalar, en az 5 milyon çalışanın ve tüccarın aleyhine bir süreci dayatıyor. Böyle mi kardeşim, siz bunu bize dayatıyor musun? Biz de diyoruz ki, günde 25 liradan ayda 625 lirayı o çalışanın yemek kartına değil, para kartına biz yatıracağız” dedi.
Avdagiç, yemek kartları uygulamasıyla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’na taşıyacakları öneriyi şöyle anlattı:
“Bir çalışan var, diyelim 5 bin lira brüt maaşı var. Net maaşı 3 bin 400 lira. Devlet diyor ki, işletmede yemek yemiyorsa, çalışanın maaşından ayrı bir mekanizma oluşturun, vergi ve SSK paketine dahil olmayacak şekilde bir sistem oluşturun. Buna da işveren bugünkü rakamla günlük 25 liradan ayda -25 gün çalışıyorsa- 625 lirayı yemek kartına yüklesin. Çalışan da bunu yüklendiği gibi herhangi bir kesinti olmadan harcayabilsin. Böyle bir mantık.
Fakat zaman içinde yemek kartı veren tüm yabancı firmalar, sorumsuzca bir süreci tüccara dayatıyorlar. Bunu şiddetle reddediyoruz. Çalışanımın yemek kartına ayda 625 lira para mı yatıracağım? İsteyen işveren yemek kartına yatırsın.
Ama bizim önerimiz şu: Yine maaş hesabı ile karışmaması için, o çalışanın kredi kartına ya da banka kartına biz bu bedeli yatıralım. O zaman ne arada yüzde 6 komisyon kalacak, ne yüzde 70’ini zorla, emrivaki ile birilerinden daha pahalı aldırma konusunda dayatma kalacak. Bu arkadaşlarımız güzel hizmet veriyorlarsa, rasyonel, rekabetçi hizmet veriyorlarsa, o zaman bu hizmeti alanlar ben bunu para kartına yatırmayayım, yemek kartına yatırayım der ve sistem devam eder.”
BAT Yönetiminde Üst Düzey Atama
“Daha İyi Bir Gelecek” stratejisiyle 170’i aşkın ülkede yetişkin tüketicilere, topluma, çalışanlarına ve hissedarlarına sürdürülebilir bir değer yaratmayı hedefleyen BAT,...