Mevduat faizlerinin yüzde 17 ile 18 seviyesinde olduğu piyasada vatandaş daha yüksek faiz almak için banka banka dolaşırken, bankalar ise bedava para için çaba harcıyor. İşte bankaların faizsiz para tuzağı:
Merkez Bankası’nın dövize karşı faiz silahını çekip, gösterge faizini yüzde 19’a çekmesine rağmen, bankalar vatandaşa bu faizi vermediği gibi, üstüne vatandaşın parasını bedava kaynak olarak kullanmak için kampanyalar düzenliyor.
Son bir yıldır artan faiz maliyetinden kaçmak isteyen bankalar gözünü vatandaşın kendilerinde yatan mevduatına dikti. Bankalar, personeline vatandaşın parasını faiz vermeden faizsiz hesaplarına tutmaları için hedef vermeye başladılar. İlk olarak yabancı bankaların başlattığı ve daha sonra bazı yerli bankaların da katıldığı uygulama ile bankalar vatandaşı daha yüksek faiz beklentisi ile kandırıp parasını vadesizde tutuyor.
İŞTE EN ETKİLİ YÖNTEMLER:
Vatandaş yarım puan daha yüksek faiz almak için çaba harcarken, bankalar vatandaşın bu zaafından yararlanıp, çeşitli yöntemlerle mevduatı bedava kullanıyor.
Bankaların kullandığı en etkili yöntemlerden biri de vade sonunu cuma gününe getirip, pazartesi gününe kadar boşta kalmasını yani faizsiz kalmasını sağlıyor.
Bunun için personeline 5 milyon liraya kadar vadesiz hedefi veren bankalar, müşteriye cuma günü düşük faiz söyleyip, pazartesi daha yüksek faiz vereceğini söylüyor. Bankanın bu teklifini bilinçsizce kabul eden vatandaş aslında 3 günlük vade kaybından dolayı zarar ediyor. Ancak finansal okuryazarlık ve faiz hesaplama bilmediği için bunu kabul ediyor.
Bankalar bu yöntemi daha çok yaşlı ve bilmeyen müşterilerine uyguluyor.
KREDİYİ ÖDEMİYOR
Bankaların bir başka yöntemi ise cuma günü çekilen ihtiyaç ve konut kredisi parasını “para yok”deyip pazartesi gününe bırakıyor. Vatandaştan o üç günün faizini alan banka aynı zamanda o parayı da bedava kullanmış oluyor.
MEVDUATI BOZAN BANKALAR VAR
Öte yandan bu iki yöntemin dışında yine özellikle yaşlı ve yurtdışında olan vatandaşlara karşı uygulanan bir başka yöntem ise vadelinin bozulup, pazartesi günü yeniden bağlanması. Bankacı, müşterisini arayıp, pazartesi günü daha yüksek faiz vereceğini söylüyor ve bunun için imzalı bir talimat istiyor. Müşteri daha fazla faiz için imza atarken, en az 1 haftalık vade farkını bankaya da bırakmış oluyor.
YASAL DÜZENLEME YOK!
BDDK’nın yasal düzenlemesinin olmaması ve bankaların bu işi imza karşılığı yapması vatandaşın bankaların vicdanına terk edilmesine neden oluyor. BDDK’ya göre vatandaş imza atmış ise ortada sorun yok.
Garanti Bankası 50 bin lira faizsiz kredi verecek
Garanti BBVA, yoğun tempoda çalışan esnaf müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamaları için özel bir kampanya hazırladı. Banka, Garanti BBVA Mobil üzerinden müşteri...