Evla Fazlı Yazıyor: Bazen keyifle izlediğin banka reklamının çalışanları için kabusa varan baskıyı ifade ettiğini biliyor musunuz?
Sabahtan akşama kadar koşturup durdunuz, yoruldunuz.
Bütün gün çok çalıştınız çok..
Evinizdesiniz, artık dinlenme vaktiniz geldi. Koltuğunuzun en sevdiğiniz köşesine yerleştiniz elinize kumandayı alıp açtınız televizyonu. Zamanlamanız harika.
Başlıyor sevdiğiniz program.
Dünyanın gerçeklerinden uzaklaşıp tüm günün telaşını geride bırakıp rahatlama, kafayı dağıtma zamanı şimdi. Dakikalar geçiyor izlediğiniz her neyse iyice kaptırmışken kendinizi pat diye reklamlar giriyor. Tüm büyü bozuluyor, anında dünyanın gerçeklerine geri dönüyorsunuz.
Dünyanın gerçekleri ve reklamlar biraz tezat sanki…
Reklamlar ne kadar gerçekçiler sizce?
Daha önceden deneyimlemediğiniz bir ürün tanıtılıyorsa realistseniz pek gerçekçi gelmeyebilir.
Deneyimleme şansı bulduğunuz bir şeyse şayet inandırıcılığını ölçümleyebilme şansınız daha yüksek olur elbette. Ya elle tutamadığınız şeylerin reklamlarının inandırıcılığı nasıl?
Müşterisi olduğunuz bir bankanın reklamını izleyince hissettiğiniz ile çalıştığınız, A’ dan Z’ ye herşeyini bildiğiniz bankanın reklamını izlediğinizde hissettiğiniz aynı mı?
Nasıl da güzel reklam yapıyorlar değil mi? İnsanların hassas oldukları noktadan yakalıyor, mümkün olabildiğince yukarıya çıkartıyorlar.
En tepeye, zirveye…
Hayal satmaya çalışıyorlar, ürün satmaktan daha zor.
Hayal satmak? Ürün satmak?
Sahi bankacılar ne satıyordu? Bankalar bir şeyler satmak amacıyla mı kurulmuşlardı, yoksa amaçlarından tamamen sapmışlar mıydı?
Düzene ayak uydurup marketlerin dışına taşan tezgahları örnek alıp, şubenin dışında stant açmak o stantlara personelini dikmek mi bankacılık olmuştu?
Pişmaniye reklamı gibi aslında bankada çalışanlar için kendisinin çalıştığı banka reklamı.
‘Yemeyen pişman, yiyen perişan’
Sloganlar hep çok anlamlı; kime göre, neye göre? Müşteriler için reklamın içeriği önemli, peki çalışanların hayatları için aynı yaklaşımı gösteriyor mu bankalar?
Paradoksal olmamalı, söylenen ile uygulanan aynı olmalı.
Hep fırsatlardan bahseder ya reklamlar, çalışan için hangi fırsatlar var?
Bir de televizyonda, bordlarda kafanızı çevirdiğiniz her yerde banka reklamı varsa personele de reklamların on katı kadar baskı vardır.
Reklamlar nihayet bitti…
Eğer reklamlara takılı kalmadıysanız izlediğinize geri dönebilirsiniz.
İyi seyirler.
Evla FAZLI
Helal Olsun! QNB’den şık hareket!
Geçtiğimiz hafta bankacılık sektörünün gündemine, Türkiye'nin en büyük özel bankalarının yılbaşı şube yemeklerine özel güvenlik görevlilerinin "bütçe olmaması"gerekçesiyle çağırlmaması gelmişti....