Herkes kazandı, TL mevduat sahipleri kaybetti. Prof.Dr.Esfender Korkmaz, kredi faizlerinin yüksek olmasına rağmen bankaların neden mevduata düşük faiz verdiğini açıkladı:
Prof.Dr.Esfender Korkmaz, son bir yılda herkesin kazanmasına rağmen TL mevduat yapanların kaybettiğini anlattığı yazısında, bankaların TL mevduatına neden düşük faiz verdiğini yazdı:
“Merkez Bankası 18 Mart’ta Gösterge Faiz Oranı’nı 2 yüzdelik puan artırarak yüzde 19’a çıkardı. Merkez Bankası verilerine göre 13 Mart’ta mevduat ağırlıklı ortalama faiz oranı yüzde 16,46 iken, 26 martta yüzde 17,77 oldu. Yani bankaların mevduata verdikleri faiz, MB’dan aldıkları fonların faizinin altında kaldı. Ayrıca MB Gösterge Faizi’ni 2 puan, bankalar ise mevduat faizini daha düşük 1,31 puan artırdılar. Öte yandan bankaların 26 Mart itibariyle ihtiyaç kredilerinden aldıkları faiz oranı yüzde 23,55’tir.
Banka kredilerinde dönmeyen krediler risk eşiğindedir. Kamu bankalarında riskli kredilerin nedeni hükümetin popülist amaçlı kredi dağıtmasıdır. Özel banka kredilerindeki sorun da reel sektörün zora girmesidir. Hükümetlerin yanlışları, kur artışları ve pandemi nedeni ile reel sektör kredilerinde risk arttı. Bunun içindir ki dünyada özel sektörde en çok iflas sayısı Türkiye’dedir. Bankalar bu risklerden mevduata düşük faiz vererek ve kredilerden yüksek kârlar sağlayarak çıkmak istiyor. Olan tasarruf sahibine oluyor.
Mevduata eksi reel faiz, tasarruf sahibinden bankalara gelir aktarmak aracı haline geldi. Bu yolla bankalar tasarruf sahibinden gizli vergi almış oluyorlar. Piyasa ekonomisinde bu durum bankalar arasında kartelleşmeyi gösteriyor. Ama hükümette ses çıkarmayarak kartelleşmeye yol veriyor.”
Altın fiyatlarını etkileyecek gelişme: Çin yeniden alıma geçti
Çin Merkez Bankası altı ay aradan sonra Kasım ayında altın alımlarına yeniden başladı Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) Cumartesi günü açıkladığı...