Qua Granite hisselerinde ortaklardan Hedef Portföy Yönetimi ve Hedef Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı yüzde 16 iskontolu aldıkları hisselerini borsada işlem gören tipe dönüştürmek için Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvurdu.
Bu yılın en büyük halka arzları arasında yer alan ve halk arzına 846 bin 353 yatırımcının katıldığı Qua Granite hisselerinde ortaklardan Hedef Portföy Yönetimi ve Hedef Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı hisselerini borsada işlem gören tipe dönüştürmek için Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvurdu. 24 milyon adet hissenin halka arz edildiği ve halka açıklık oranı yüzde 20 olan Qua Granite’de Hedef Portföy Yönetimi’nin 3.2 milyon, Hedef Girişim Sermayesi’nin ise 1.8 milyon adet hissesi bulunuyor. Hedef Girişim Sermayesi’nin elindeki hisselerle sermaye payı yüzde 1,5, Hedef Portföy Yönetimi’nin ise yüzde 2,67 seviyesinde. Hissedarların satışıyla Qua Granite’nin halka açıklık oranı da yüzde 24,17’ye çıkacak.
KAFA KARIŞTIRAN SORULAR?
Girişim Sermayesi
Girişim sermayesi (private equitiy) fon fazlası olan şahıs veya kurumsal yatırımcıların yatırım ihtiyacı içindeki şirketlere yatırım yaparak bu şirkette pay sahibi olması bir süre sonra şirketin büyümesi ve değer kazanmasıyla bu payları satarak kar etme amacı taşıyan bir yatırım modelidir.
Dünya genelinde girişim sermayelerinde alışılmış piyasa standardı; potansiyel şirketlere yatırım yapıldıktan 4- 5 yıl sonra o şirketten çıkmaktır.
Bu süre içinde; girişim sermayeleri, yatırım yaptıkları şirketlerin yönetimine direkt olarak karışmasalar da o şirketlerin vizyonlarına, kurumsal yönetim ilkelerine uyum sağlamalarına ve potansiyel gelişmelere odaklanmalarına dışarıdan bir gözle katkı sağlarlar. Bazen. Yönetim kuruluna temsilci atarlar.
Bu çerçevede ortalama en az 4-5 yıl şirket hissedarı olarak kaldıkları şirketten, halka arz veya başka bir yatırımcıya blok satış ya da şirket sahibine geri satış yolları ile çıkarlar.
Eğer halka arz yolu ile çıkış yapılırsa. Bu çıkış halka arz esnasında ortak satışı kontenjanından yapılır.
YATIRIMCI YANILTILDI MI?
Yani; bir girişim sermayesi şirketi, yatırım yaptığı şirkete, halka arzdan 4-5 ay önce girip, halka arzdan çok kısa bir süre sonra çıkmaz. Bu yatırım değildir. Bu avantajlı bir spekülasyondur. Nitelikli bir girişim sermayesi süreci; 4-5 yıl önce girmek ve halka arz esnasında çıkmaktır. Aksi durum diğer yatırımcıları yanılmaktır. Kullanmaktır.
Örneğin piyasalarımızın önemli girişim sermayesi fonlarından biri olan Hedef Girişim in kendi sitesinde yatırım kriterleri içinde; “yatırımdan ortalama sonraki 5-6 yıl içerisinde çıkılabileceğine inanılması. “Şeklinde bir örnek doğru ibare bulunmaktadır.
YÜZDE 16 İSKONTOLU ALDI
Bu vakada; girişim sermayesi yatırım ortaklığı ve portföy yönetimi şirketleri halka arzdan yaklaşık 5 ay önce (14 Ocak) şirkete yatırımcı olarak, %16 ıskonto ile toplam 5 milyon lot hisse almışlar ve bunun karşılığında 76,2 milyon ödeme yapmışlardır.
Söz konusu %16 ıskonto, o günkü değerleme raporuna göre hesaplanmıştır. Halka arz değerleme raporundaki değerleme ile, o günkü değerleme arasında da bir fark varsa; bu ıskonto oranı daha fazla olabilir.
YOK BÖYLE BİR KAR!
Girişim sermayesinin yaptığı yaklaşık 76 milyonluk yatırım değerinin bugün 105 milyon civarında bir değere ulaştığı ve oldukça başarılı bir girişim yaptıkları tebrike şayandır.
Bun günlerde halka arz öncesi alınan toplam 5 milyon hissesin halka açık ve borsada satışa uygun hale getirilme müracaatı; ülkemizde girişim sermayesi fonlarının alışılmışın çok dışımda kısa bir sürede ve halka arzdan sonra ikincil piyasaya satarak çıkma işareti taşımaktadır.
Bu başarılı kurumsal girişim modeli, bireysel yatırımcıların hiçbir zaman başarılı olamayacaklarının potansiyel bir göstergesi olarak halka arz tarihimizde yerini alacaktır.
Borsa’nın Suriye beklentisi kısa sürdü
Suriye'de Esat döneminin sona ermesi sonrası borsa haftaya sert yükselişle başlamıştı. Özellikle çimento ve cam hisselerinde yaşanan sert yükseliş bugün...