Akbank bu sabah itibariyle tüm bankacılık hizmetlerini yeniden sunmaya başladı. Peki dünya tarihinde görülmeyen olay neden oldu? İşte Akbank’taki büyük arızanın perde arkası:
Salı sabah 07.00’de başlayan büyük çöküş bu sabah itibariyle sona erdi. Akbank tüm şube ve kanallarıyla yeniden hizmet vermeye başladı. Yaklaşık 40 saat sonra ilk ATM ile başlayan hizmetin bu sabah itibariyle de internet mobil şubelerde verilmeye başlandığı görüldü.
Peki son yıllarda en çok “En İyi Dijital Banka” ödülü alan bankanın sistemi neden çöktüve dahası yaklaşık 40 saat sorun neden çözülemedi.
İddialara göre, olay kesinlikle siber saldırı değil! Ancak Olayın arkasında basit bir sistem güncellemesi var. Sistem güncellemesinin başarısız olması nedeniye geri alınması sırasında yaşanan arıza, güvenlik nedeniyle müşteri bilgilerinin bulunduğu veritabanını kitledi. Disaster recovery sistemleri devreye sokulamadı ve sistem çöktü.
Bankalar, müşteri bilgilerinin tutulduğu veri tabanlarını tek bir yerde tutmuyor. Aynı anda 3 farklı bölge ve lokasyonda tutuyor.
MÜŞTERİ BİLGİLERİ GÜVENDE AMA….
Dünya bankacılık tarihinde görülmemiş bu arıza salı sabahı banka yönetimi tarafından ilik saatlerde basit bir arıza olarak görüldü. Akbank’ın sistemini kuran yabancı şirketin destek talebi reddedildiği iddia ediliyor. Ancak teknik ekip, sorunu çözmeye çalıştıkça arızanın tüm sisteme yayıldığı da öne sürülüyor.
Sistemin BDDK tebliği gereği 24 saat içinde gelmemesi üzerine kurulun bankadan savunma istediği de belirtiliyor.
İBM DEVREYE GİRİYOR
Sorunun mevcut ekiple çözülememesi üzerine devreye yurtdışından da gelen bazı bilişim uzmanları anabilgisayarı kısmi olarak ayağa kaldırmaya başardılar.
İLETİŞİM REZALETİ
Akbank’ta arızadan çok en fazla tepki toplayan bankanın neredeyse 24 saat suskun kalması oldu. Banka arızı konusunda müşterilerini ve kamuoyunu bilgilendirmedi. Ancak sosyal medyada tepkiler büyüyünce çalışan tek hesabı olan twitter üzerinden kısa bir açıklama yaptı. Banka BDDK’nın da devreye girmesi ile KAP’a dün saat 10.00 surlarında açıklama yaptı. Ancak bu süre içerisinde borsa yıldız pazarda olmasına rağmen BİST’in de her hangi bir açıkmama istememesi bir başka tepkiye neden oldu. Akbank’ın yatırımcılarına karşı da bilgilendirme yapmaması ve BİST yönetiminin sesiz kalması tepki çekti.
YAPTIRIM UYGULANACAK MI?
Öte yandan gözler BDDK’ya çevrildi. Yaklaşık 40 saat hizmet veremeyen ve bankacılık sisteminde büyük aksamalara neden olan Akbank’a nasıl bir yaptırım uygulayıp uygulamıyacağı merak ediliyor.
TEKNİK DETAY:
Akbank esasinda IBM tarafindan gelistirilen DB2 isminde bir veritabani yonetim sistemi kullaniyor. Bu sistem de mainframe sunucu denilen devasa miktarda veriyi isleyebilen ve depolayabilen terminalleri / buyuk veri merkezlerini kullanarak calisiyor. Tabi bu terminaller bankaya ozgu ayarlaniyor. Bu mainframe sunucu hizmeti de aslinda paket olarak aliniyor.
Yani yazilim sistemini alirken beraberinde donanimi aliyorsunuz. Iste Akbank’in sorununun bu ana terminaldeki bir donanim arizasi olma olasiliginin yuksek oldugu iddia ediliyor. Bu cokme sorunu musterilere yansimadan once baslamis. DB2 denilen veri tabanini banka
upgrade ediyor. Ederken cokme sorunu basliyor. Islemi geri aliyorlar sorun duzelmiyor. Bu sefer mainframe terminali yani donanimi restart (yeniden baslatalim) yapalim diyorlar bu sefer terminale erisim sorunu yasanmaya basliyor. Sozlesme geregi IBM’den destek isteniyor.
Banka yanlis bir islem yapip haftalarca musteri verilerini duzeltmek icin ugrasmak istemedigi icin de isi dikkatle ele aliyor; bu nedenle de sure uzuyor.
Garanti BBVA’dan tüzel ve şahıs firmalarına tek tıkla mali veri paylaşım kolaylığı
Garanti BBVA’nın tüzel ve şahıs firma müşterileri GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) entegrasyonu ile mali verilerini dijital kanallar üzerinden tek tıkla...