Bankaların 2 yıl içinde tahsil edemedikleri için sattıkları krediler 19 milyar liraya ulaştı. Batık krediler her geçen yıl daha da artıyor.
Bankaların 2 yıl tahsil edemediği için sattığı ‘batık krediler’in yüzde 60’ının Anadolu şehirlerinden olduğunu ifade eden Varlık Yönetim Şirketleri DerneğiBaşkanı Hilmi Güvenal “Bunun nedeni İstanbul ve diğer büyük şehirlerdeki kişilerin borcunu ödemesi için 2 yıllık süreçte yeni bir iş bulma olanağı bulmaları. Bu süreçte temerrüde düşen borçlarını kapatıyorlar. İstanbul’da özellikle inşaat ve turizm gibi mevsimsel iş bulma olanağı çok fazla. Ancak Anadolu’da dükkânını kapatan, işini kaybeden bir daha iş bulamadığı için borcunu ödeyemiyor” dedi.
Bankaların halka açık olmaları nedeniyle batık kredilerinin karşılaştırılmasının kolay olduğunu ve batık kredilerini fazla göstermek istemeyen bankaların bu kredileri varlık yönetim şirketlerine sattığını anlatan Güvenal, bu nedenle satışların genellikle 6 ve 12’inci aylarda yani bilanço dönemlerinde olduğuna dikkat çekti. Bankaların kendilerine sattığı bir nevi ‘gerçek batık’ kişilerin ortalama yaşının 35 ve yüzde 90’ının da erkek ve işsiz olduğunu kaydeden Güvenal, “İşsizlik oranı yüzde 9’a indiğinde iş bulup rahatlayan, borcunu ödeyebilen bu kesim işsizlik oranı yüzde 11’e çıktığında batan 1.5 milyon kişiden oluşan bir kitle” dedi.
Şimdiye kadar 500 bin kişinin varlık yönetim şirketleri aracılığıyla borcunu kapattığını söyleyen Güvenal, son 10 yılda faizlerdeki düşüş ile borçlanabilmesi kolaylaşan bu kitlenin işsiz kalınca borcunu ödeyemediğini anlattı. Güvenal bankaların verdiği kredilerin arttığını özellikle gençlerin evlenirken ev kurarken veya otomobil alırken kredi kullanmaya devam ettiğini, bu nedenle bundan sonra da benzer sürecin devam edeceğini vurguladı.
KAYNAK: HABERTURK
İş Bankası GençBizzTech Projesi’nde Başvuru için Son Günler
Türkiye İş Bankası ve Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın, fen liselerinde eğitim gören öğrencilerin teknoloji ve bilim odaklı projeler geliştirmelerine olanak...