Avusturalya’da bir kadının hesabına yanlışlıkla yatırılan 10 milyon doların sahibi çıkmadı. Peki size böyle bir para gelirse ne yapmanız lazım?
Avustralya’da Sue Lamb adlı bir kadın kredi kartı hesabına yanlışlıkla yatırılan 10 milyon dolarla bir süreliğine zengin oldu.
Parayı fark eden kadının tüm başvurularını banka yanıtsız bırakınca, kadın olayı basına yansıttı. Banka hesabındaki çok paranın başına bela açacağı korkusu yaşadığını söyleyen Sue Lamb, paradan kurtulmak istedi. Olayın basına yansımasına rağmen banka yetkililerinin tepkisiz kalması üzerine, Sue Lamb, parayı harcamaya başladı. Banka 10 milyon doları hesaptan tekrar çekince, para gelmeden hesabında 900 dolar açık bulunan Sue Lam’ın açığı şimdi 7 bin 500 dolara çıktı.
ÜÇ YIL ZAMAN AŞIMI SÜRESİ
Focus dergisi için olayı inceleyen uzmanlar “bu tür durumlarda banka hemen tepki göstermeyebilir” dediler. Uzmanlar “Alman yasalarına göre, banka veya paranın gerçek sahibi hemen tepki göstermek zorunda değil. Hesabında yanlış para aktarılan kişi de bunu bildirmek zorunda değil. Yanlış hesaba aktarılan para ile ilgili olarak zaman aşımı süresi üç yıldır. Eğer, Sue Lamb üç yıl hiç ses çıkarmasaydı ve banka veya paranın sahibi de fark etmeseydi, yasal olarak kendisi paranın sahibi olabilirdi” dediler.
YA TÜRKİYE’DE?
Türkiye’de ise yasalar bu konuda esnek. Yani parayı gönderen kişi buna itiraz etmediği sürece bir sorununuz yok. Ancak itiraz edilmesi halinde ve yanlış havaleyi ispat edemezse bile, havaleyi alan kişinin bu paranın kaynağını ve havale nedenini açıklamak zorunda. Bu nedenle Türkiye’de paranın yasal sahibi olmak o kadar da kolay değil.
QNB Türkiyesendikasyonuna rekor talep
650 milyon dolar değerinde sürdürülebilirlik bağlantılı sendikasyon kredisi temin eden QNB Türkiye, 3 yıl vadeli dilim ile yaptığı borçlanma ile...