Doların 2.60 sınırına yaklaşması bankaların kabus görmesine neden oluyor. Doların 2.60’ı görmesi halinde bankalar yurtdışından aldığı sendikasyon kredisi için ek teminat vermeleri gerekiyor. İşte kriz o an başlıyor.
FED’in bol para döneminde yurtdışından ucuz sendikasyon kredisi alıp Türkiye’de bunu konut ve ihtiyaç kredisi olarak satan bankalar, dövizin yükselmesiyle birlikte zarar etmeye başladılar.
Türkiye’deki bankaların sendikasyon kredisi ortalamasının dolar kuru ile 2.12 dolayında olduğunu dikkat çeken bir banka üst düzey yöneticisi, “Doların 2.50 geçmesi bankaların bilançolarında ciddi zarar yazmasına neden oldu. ancak asıl sorun 2.60 seviyesinde olacaktır. Çünkü bu seviyeden sonra yurtdışından kredi veren kuruluşlar Türk bankalarından ek teminat isteyecek” dedi.
TAM BİR SARMAL
Bankalar yurtdışından aldıkları döviz borcuna karşılık daha çok TL kağıtlarını teminat olarak veriyor. Faiz artınca kağıdın piyasa değeri düştüğü gib, doların aşırı değer kazanması halinde de teminat kağıtlarının değeri düşüyor. Üstelik bu değer kaybı iki kat oluyor. Türkiye’de şu an hem faizlerin hemde dövizin yükselmesi bankaların teminat olarak verdiği TL kağıtlarının yüzde 20’ye yakın değer kaybına neden oldu.
YENİ TEMİNAT GEREKİYOR
Bankaların yeni teminat vermesi için iç piyasadan TL toplayıp yeni iç borçlanma senetleri alması gerekiyor. Ancak bunun için de yüksek oranda faiz vermesi gerekiyor. Bu da piyasada yeni bir faiz yarışının başlamasına neden olabilir. İkinci olasılık olarak da bankaların sendikasyonunu erken kapatması gündemde. Ancak bu da olasılık dışı. Çünkü doların bu seviyelerden alınması hem kurun daha da yukarı çıkmasına hemde bankaların ciddi oranda zarar etmesine neden olacak.
BANKACILIK SIKINTIDA
Şu ana kadar piyasanın durması nedeniyle sıkıntılı günler geçiren bankacılık sektörü döviz ve faiz sarmalı ile adeta kabus yşaşamaya başladı.
MERKEZ REVERZİ KURUDU
Piyasaları dengelemesi için dövize müdahale eden Merkez Bankası ise düşük rezerv ile adeta çaresiz bir duruma düştü. Türkiye cumhuriyet Merkez Bankası döviz rezervi halin 128 milyar dolar. Ancak bu rezervin sadece 42 milyar dolarını kullanabiliyor. Son dönemde Merkez Bankası’nın kullanabilir döviz rezervi, para çıkışı nedeniyle 60 milyar dolardan 42 milyar dolara kadar geriledi.
Paranın Yönü? Dolar, Borsa, Mevduat, Tahvil, Altın…
https://www.youtube.com/watch?v=IWMpIhSeHWc