Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi hakkındaki 6563 sayılı kanun 1 Mayıs’ta devreye giriyor. Bankalarda büyük panik var. İşte o panigin nedeni:
Tüketicileri istenmeyen mail, SMS ve telefon görüşmelerinden kurtarmak amacıyla 23 Ekim 2014’de yasallaşan 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi kanunu 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giriyor. Bu tarihten itibaren başta bankalar olmak üzere tüm kuruluşlar tüketicinin yazılı veya kaydedilmiş şekilde sözlü onayını almadan hiç bir sürekli tanıtım ve benzeri SMS mail ve telefon ile bilgilendiremeyecek.
Yasanın devreye girmesine 40 gün kala bankalarda tam bir panik var. Zira bu süre içerisinde müşterilerinden onay alamazlarsa eğer hiç bir süretle elektronik posta dahil yollayamayacaklar. Bu da ekstre ve kredi sms’lerinin tamamen ortadan kalkması anlamına geliyor.
HERKES ONAY ALIYOR
Bankalar, çıkartılan bu yasanın ertelenmesi için ciddi çaba sarf ettiler. Bu nedenle şu ana kadar hiç bir hazırlık yapmadılar. Ancak yasanın ertelenmemesi bankaların hızlı bir şekilde onay alma işine soyunmasına neden oldu. Bankaların çağrı merkezleri yoğun bir şekilde onay almaya çalışırken, bazı bankalar ise sürenin azlığı nedeniyle şube personelini de bu konuda görevlendirdi.
34 bankada Türkiye genelinde 80 milyona yakın açılmış hesap bulunuyor. Bu hesapların sadece 50 milyon kadarı aktif durumda. Bankaların onay alma işlemini tamamlamasının 1 yılı bulabileceği de belirtiliyor.
NEDİR BU YASA?
E-ticaretle ilgili düzenlemeleri Avrupa Birliği uyum çerçevesinde yeniden ele alan tasarı, genel itibarıyla kişisel verileri korumayı, iletişimin gizliliğini sağlamayı ve tüketiciyi e-ticarette korumayı amaçlıyor.İzinsiz gönderilen SMS ve e-postalar için bin liradan 5 bin liraya kadar idari para ceza uygulanabilecek
TBMM tarafından kabul edilen kanun tasarısı, bu amaçlarla iki alanda düzenleme yapıyor. Bunlardan ilki yasanın internet ve cep telefonu üzerinden ticari elektronik ileti gönderecek olan firma ve kişiler için öncelikle tüketicinin onayını alma zorunluluğu getirmesi. Bu onay, sözleşme ile veya siteye üye olurken tıklama yöntemi ile alınabiliyor. Onay olmadan gönderilen mesajlar için bin liradan 5 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek. İzinsiz yani spam e-postaların toplu halde gönderilmesi durumunda da cezalar katlanarak artacak.
Tüketiciler istedikleri zaman bu iletileri almaktan vazgeçebilecek
Düzenleme, tüketicilere, onayladıktan sonra bu iletileri almayı istedikleri zaman durdurabilme hakkı da veriyor. Alıcıların, diledikleri zaman mesajları almaktan gerekçesiz nasıl vazgeçebileceğinin ise, gönderilen e-posta ya da SMS’te açıkça belirtilmesi gerekiyor. Yasaya göre, tüketicinin bu letileri almak istemediğini belirtmesinden sonraki 3 gün içinde firmalar reklam göndermeyi sonlandırmakla yükümlü. Bu düzenlemeye uymayan hizmet sağlayıcılara 2 bin liradan 15 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.
İstisnai bir durumsa, ticari gereklilik olduğu gerekçesiyle esnaf ve tacirlerle ilgili. Firmalar esnaf ve tacirlere önceden izin almaksızın, bu iletileri gönderilebilecek.
Kanun, söz konusu iletinin içeriğinin gönderim amacına hizmet etmek zorunluluğunu da getiriyor. İletinin cinsel içerikli olmaması gerekiyor ve promosyon içeriyorsa ilgili tüm hakların açık bir şekilde belirtilmesi gerekiyor. Tüketicilerin satıcıyla kolaylıkla iletişime geçebilmesi için gönderenin iletişim bilgilerinin de iletide yer alması gerekiyor.
Yılın son sendikasyonunu alan Garanti Bankası oldu
Garanti BBVA, sendikasyon kredisini yenileyen son banka oldu. Bankadan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre banka 2 Aralık 2024...