Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, sermaye yeterlilik uyarı yaptı.BDDK verilerine göre bankacılık sektöründe sermaye yeterlilik oranları aşağı geliyor. Şubat sonunda sektörün sermaye yeterlilik oranı yüzde 15,72’ye indi. Ocak ayında bu oran yüzde 16’nın üzerindeydi.
Business HT’de Kerim Karakaya imzasıyla yayınlanan bir haber, bankaların gizli kabusu sermaye yeterlilik rasyosunu bir kez daha gündeme getirdi.
Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın’nın yaptığı bir konuşmasında düzenlemelerin katı olduğunu ifade eden yazısında, Türk bankalarının sermaye yeterlilik rasyosunun 2014 yılının en düşük seviyesine geldiği dikkat çekti.
Haber aynen şöyle:
BDDK verilerine göre bankacılık sektöründe sermaye yeterlilik oranları aşağı geliyor. Şubat sonunda sektörün sermaye yeterlilik oranı yüzde 15,72’ye indi. Ocak ayında bu oran yüzde 16’nın üzerindeydi.
Sadece özel mevduat bankalarına bakılığında sermaye yeterlilik oranının yüzde 14,76’ya kadar indiği görülüyor. Bu oran Ocak 2014’ten bu yana en düşük seviye.
BDDK, resmi olarak bankaların yüzde 8 sermaye yeterlilik rasyosuna sahip olmasını istiyor. Uygulamada ise bu oran yüzde 12’te tutuluyor.
Mevcut sermaye yeterlilik oranları yasal sınırların hala çok üzerindeyken bankacılar neden endişe ediyor?
Sorunun cevabı için bir başka göstergeye daha bakmak gerekiyor: Çekirdek sermaye yeterlilik oranları ya da Tier 1 rasyosu.
Bankaların ortakların koyduğu sermaye ve karları dikkate alan Çekidek Sermaye Yeterlilik oranı dünya genelinde daha iyi bir gösterge olarak kabul edilmeye başlandı. Çünkü bankalar sermaye yeterlililerindeki düşüşlere karşı zaman zaman, örneğin “sermaye benzeri kredi” ya da bono ihraç ederek sermaye artırabiliyor.
Bunlar kapsam dışında tutulduğunda aslında bankaların sermaye yeterlilik oranlarının görününden daha düşük olduğu görülüyor.
Sektörün çekirdek sermaye yeterlilik oranı Şubat sonunda yüzde 13,5 düzeyinde bulunuyor. Sadece özel bankalarınki ise yüzde 12,78’e kadar inmiş durumda.
Garanti Yatırım Bankacılık Analisti Recep Demir, sermaye yeterlilik oranlarının daha da düşmesini bekliyor. “Döviz kuru ve faizlerdeki artış bankacılık sektörünün sermaye yeterliliğini iki yönden sıkıştırıyor” diyen Demir, “Döviz arttığında bankaların ayırmasın gereken risk karşılığı artıyor. Faizler artınca ise satılmaya hazır menkullerinin değeri düşüyor. Bu iki nedenle sermaye yeterlikleri aşağı geliyor. Ben ilk çeyrekte sermaye yeterliliklerinin 50-70 baz puan daha aşağı gelmesini bekliyorum” değerlendirmesinde bulunuyor.
Şimdi konu daha netleşiyor. Hüseyin Aydın, katı düzenlemelerden kastı ayrılan risk karşılıkları.
Bankalar Birliği ve Aydın, dövizdeki artışta dikkate alındığında sektörü sıkıştıran risk karşılığı ve kredi karşılığı düzenlemelerinde bir miktar gevşeme talep ediyor.
Garanti Bankası 50 bin lira faizsiz kredi verecek
Garanti BBVA, yoğun tempoda çalışan esnaf müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamaları için özel bir kampanya hazırladı. Banka, Garanti BBVA Mobil üzerinden müşteri...