Bankalar artık eleman çıkartmıyor kıdem tazminatı vererek istifaya zorlanıyor. Sadece son iki ayda yaklaşık 900 bankacı bu yolla istifa ettirildi. Dava açmayacağına dair belge imzalatılan bankacının yasal hakları nelerdir? Her bankacının okuması gereken bir bilgi:
Mevcut yasaların toplu personel çıkartmayı zorlaştırması ve hükümetin tepkisi nedeniyle bankalar son aylarda farklı bir strateji uyguluyor. Mahkeme masraflarından ve yüklü ihbar tazminatlarından kurtulmak isteyen banka personeli korkutarak kıdem tazminatı karşılığında istifa etmesini sağlıyor. Bunu yaparken de “Tüm haklarımı eksizsiz aldım ve dava açmayacağımı tahhüt ediyorum” şeklinde beyan imzalatıyor. Bankacılar bu imzalarından dolayı 6 maaşı bulan ihbar tazminatını alamadığı gibi 12 ay boyunca alacağı işsizlik maaşından da oluyor.
Ancak hukukçular, atılan bu imzanın hukuken bir anlam ifade etmediğini belirterek, tüm mağdur bankacıları uyarıyorlar. Hukukçu Gökçe Yabuloğlu, imzatılan bu tür belgelerin geçersiz olduğunu söyledi. Yabuloğlu bu konuda şunları söyledi:
“İlgili karardan da anlaşılacağı üzere; İşçi emeği karşılığında aldığı ücret ve diğer parasal hakları ile kendisinin ve ailesinin geçimini temin etmektedir. İşçinin geçimini temin ettiği iş ilişkisi devam ederken sebepsiz yere işverenini hak kazandığı alacaklarından ibra etmesi olağan hayatın akışına aykırıdır. Bu nedenle iş sözleşmeleri devam ederken işçiye imzalatılan ibranameler geçersizdir. Çünkü ibraname tarafların iradeleri sakata uğramadan yani herhangi bir kuşkuya düşmeden sonuçlarını kabullenerek imzalanırsa hukuken geçerli ve hakkaniyetli olacaktır. “
YARGITAY EMSAL KARARI
Gökçe Yabuloğlu, bu konuda Yargıtay‘ın çok sayıda emsal kararları da bulunduğunu dikkat çekerek, “YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ 2008/37441 Esas, 2010/31943 Kararında Benzer bir şekilde İbranamenin tarih içermemesi ve içeriğinden de fesih tarihinden sonra düzenlendiğinin açıkça anlaşılamaması durumunda ibranameye değer verilemez diyor.”dedi.
BİR BAŞKA YARGITAY KARARI
Yine bu tür zorla istifa ile alınan ibraya yönelik bir başka emsal karar da Yargıtay 7.Hukuk dairesinden geldi. 2013/4035 Esas, 2013/10617 sayılı kararda “İşverenin tazminatların derhal ödeneceği sözünü vermek ve benzeri baskılarla işçiden yazılı istifa dilekçesi vermesini talep etmesi ve işçinin buna uyması halinde, gerçek bir istifa iradesinden söz edilemez. Bu halde feshin işverence gerçekleştirildiği kabul edilmelidir“denildi.
Yılın son sendikasyonunu alan Garanti Bankası oldu
Garanti BBVA, sendikasyon kredisini yenileyen son banka oldu. Bankadan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre banka 2 Aralık 2024...