Banka CEO’larını yıl sonu prim heyecanı başladı. Bütün dünyada CEO’ların yıl sonu primleri açıklanırken, Türkiye’de devlet sırı gibi saklanıyor. İşte kulislerde konuşulan rakamlar:
Bankaların üst yönetimleri yıl boyunca personellerine uyguladıkları hedef baskısının primlerini almaya başlıyorlar. Bankaların üst yönetiminde yıl sonu jestiyon heyecanı başladı. Borsa kulislerinde banka yöneticilerinin yıl sonu primlerine yönelik çeşitli rakamlar konuşyuluyor. En düşük rakamın 2 milyon dolar civarında olduğu öne sürülüyorken, üst rakam konusunda çeşitli spekülasyonlar var. Bunlar arasında 7 milyon dolar dahi telaffuz ediliyor.
DEVLET SIRRI MI?
Bütün dünyada bankaların üst yönetimi yıl sonunda aldıkları primleri gerek yasalar gerekse etik değerler açısından açıklar. Ancak bu Türkiye’de malesef yapılmıyor. Üstelik halka açık bankalarda dahi üst yönetimin aldıkları primler gizli tutuluyor. Oysa Sermaye Piyasası kanunlarına göre çok ortaklı şirketlerin bu konuda da şeffaf olması gerekiyor. Şu ana kadar Türkiye’de banka yöneticilerinin yıl sonunda aldıkları primi açıklama gibi bir kültürlerinin olmadığı bir gerçek.
Türkiye’de bankacılık sektörünün yüzde 70’e yakın bir bölümü yabancıların kontründe. Yabancı kontrolünde olmayan Vakıfbank, İş Bankası ve Halkbank gibi bankaların ise borsaya kote hisselerinin yüzde 70’e yakın bir bölümü yabancıların takasında. Ancak bu hisselerle yönetime mühadale hakkı bulunmuyor.
Yabancı ortağı bulunup da borsaya kote olan bankalar şunlar:
Akbank, Alternatifbank, Denizbank, Finansbank, Garanti Bankası, Şekerbank, TEB, Tekstilbank(satışı tamamlanmadı) ve Yapı Kredi Bankası.
YAP BASKIYI AL PRİMİ
Banka yöneticilerinin 2014 yılı pirimlerinde malesef büyük mebal bulunuyor. Zira, personele hedef olarak verilen acımasız rakamlar, binlerce çalışanın ruh ve beden sağlığını bozmuş durumda. Türkiye Mobbing Derneği’nin tesbitlerine göre, hedef baskısıyla psikolojik bozukluk yaşayıp tedavi gören bankacı sayısında ciddi bir artış yaşanıyor.
2014 yılı hedef baskısı açısından bankacılar için oldukça zor bir yıl oldu.
Bankacılığı bıraktı karavanda kuaförlüğe başladı
Kayseri’de eşi Dilek Kılıçlı’nın mesleğine ilgi duyan Kemal Kılıçlı bankacılığı bırakıp kadın kuaförü oldu. Kılıçlı çocukluk hayali olan karavan ile...