Son bir yılda imajı yerle bir olan bankalar, reklam baskısıyla gazetelere imaj düzeltme haberleri yaptırıyorlar. Son operasyon 11 bin personel alımı haberi..
2014 yılı bankacılar için adeta kabus gibi bir yıl oldu.
Kasım ayı işsizlik oranı yüzde 10.5 çıkarken bu oranın içinde bankacıların yüzdesi hiç de küçümsenmeyecek bir ölçüde. Bankalar 2014 yılı içerisinde toplu eleman çıkartma yapmadılar ancak şube bazında çok sayıda elemanlarının işine sesiz sedasız son verdi. Ekim ayı işsiz maaşı başvuruları incelendiğinde 8 bine yakın bankacının işsiz kaldığı görülüyor.
PERSONEL ALIMI YALAN
Bankalar ilk 9 ayda yüzde 12 oranında küçüldü. 12 aylık bilanço verileriyle birlikte bu küçülmenin yüzde 15’e kadar çıkması bekleniyor. Bu küçülmenin direkt eleman çıkartmaya dönüşmesi bekleniyor. Geçmiş yıllarda pazarın büyüklüğü dikkate alınarak yüzde 30 daha fazla personel istihdam eden bankalar, 2014 yılının 6 ayından itibaren azaltmaya gittiler.
ZORAKİ İSTİFA
Bankalar performansa dayalı çalışma sistemi ile personele tutturulması neredeyse imkansız hedefler veriyor. Son bir yılda çıkartılan yasalarla kredi kart pazarı yüzde 80 daralırken, personeline yüzde 50 daha fazla kart satış hedefi veren bankalar, bunu başaramayan personeline uyarı vererek iş aktini fesh yoluna gidiyor. Bankalar hedefini tutturamayan personele ard arda iki uyarı vererek 3 uyarıyı vermeden İnsan Kaynakları’na çağırıp istifa etmesi sağlanıyor.
İşten çıkartılması halinde hiç bir bankada iş bulamayacağı şeklinde tehdit edilen personel korkusundan kendi rızasıyla istifa ediyor. Tabii bu operasyonla banka hem personel sayısını azaltırken hemde tazminat ödemekten kurtuluyor.
İMAJ DÜZELTME
Bankalar son 6 ayda iyice bozulan imajını gazetelerdeki haberlerle düzeltmeye çalışıyor. Yoğun reklam kampanyası ile gazetelerde aleyhlerinde olumsuz haber çıkmasını önleyen bankalar, birde olumlu haberlerle kamuoyunun gözünü boyamaya çalışıyor. En son Türkiye’nin en çok satan bir gazetesinde çıkan “2015 yılında 11 bin yeni personel alınacak” haberinin tamamen imaj düzeltmeye yönelik bir açıklama olduğu iddia ediliyor. Söz konusu haberde personel alımına dair net bir bilgi olmamasına rağmen, alım yapılacağı iddia edilen personelin ise DİREKT SATIŞ amacıyla alınacağı belirtiliyor.
Bankalar son iki yılda yeni personel alımında kalıcı eleman yerine satışa yönelik çalışan ve asgari ücretli DİREKT SATIŞ elemanları alıyor. Bu kişiler her hangi bir şubeye verilmiyor ve sadece gezerek satış yapması isteniyor. Belirli hedefi tutturamayan kişiler 3 ay sonra işten çıkartılıyor. Bankacılık sektörü direkt satış elemanlarını en çok kredi kartı ve sigorta pazarlamasında kullanırken, bazı bankaların geçen yıldan itibaren kredi satışında da kullandığı görülüyor.
İş Bankası’nda üst düzey atama
Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu toplantısında, Başkent Kurumsal Şube Müdürü Mehmet Türk’ün, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na gerekli bildirimlerin yapılması...