Türkiye’nin en önemli sivil toplum örgütlerinden olan Plaza Eylem Platformu, son günlerde artan bankacı ölümlerinin Meclis tarafından soruşturulmasını istedi.
Şanlı Urfa’da 38 yaşında geçirdiği rahatsızlık nedeniyle ölen Kemal Özden‘in vefatına dikkat çeken Plaza Eylem Platformu, söz konusu ölümlerin aynı bankada yoğunlaştığını öne sürdü.
Plaza Eylem Platformu yaptığı basın açıklamasında “Neden ölümler yaşanıyor”sorusunu sordu.
Platform açıklamasında “Son birkaç on yılda iş hayatında huzur tümüyle ortadan kalkmıştır. Çalışanlar işletme karşısında güçsüzleştirilmiş, çalışma değersizleştirilmiştir; mobbing olgusu ortaya çıkmış ve iş yaşamının temel meselelerinden biri olmuştur. Profesyonel meslekler itibar kaybetmiş, müşteri ve hizmet veren, doktor ve hasta, öğretmen ve veli vb. arasında fiziksel çatışmalar gündeme gelmiştir. Bunun sonucunda çalışanlar, çalışma kaynaklı olarak zincirleme sağlık yitimine uğramaya başlamıştır. Çalışanların bedensel ve manevi bütünlüğü tahribata uğramakta, toplumsal hayatımızı derin bir çalışma acısıkuşatmaktadır.“denildi.
KABUSA DÖNEN BANKACILIK
Plaza Eylem Platformu, bankacılık sektörünün bankacılar için kabusa döndüğünü iddia ettiği açıklamada şu görüşe de yer verdi:
““Bankacılık,” itibar yitiminin hızlı yaşandığı ve çalışanların hayatının gittikçe kabusa döndüğü bir sektör olmaktadır. Çalışanlar intihar ve kalp krizi, beyin kanaması gibi bilimsel olarak stresle ilişkilendirilen sağlık sorunları sonucunda hayatını kaybetmektedir. “Hasta bina sendromu,” mobbing ve stres çalışanlarda zincirleme olarak ciddi ruh ve beden sağlığı sorunları yaratmaktadır.
Nadide Kısa’nın hayatını yitirmesi sonrasında söz konusu banka sektörde bu anlamda göze batmış, çalışanların üst üste genç yaşlarda beyin kanaması, kalp krizi gibi sağlık sorunlarından hayatını yitirmesi dikkat çekmiştir. Bu banka sektörde bu anlamda sorunlu olan tek kuruluş değildir. Ahmet Öncül, Levent Turan ve çeşitli kuruluşlardan isimleri bilinmeyen arkadaşlarımızı kaybettik. Bu kayıplar, sadece bizim şahit olduğumuz diğer sağlık sorunlarıyla birlikte düşünüldüğünde bile ciddi şüphe uyandırmaktadır. Kaldı ki çalışma arkadaşları da şüphelerini ifade etmektedir.”
SORUMSUZ SENDİKA
Plaza Eylem Platformu, sendikaları da eleştirdi. Açıklamada, “Çalışma yaşamında ortaya çıktığı anlaşılan bu ciddi tehlike, toplumsal bir sorundur ve toplumsal bir sorumluluk oluşturmaktadır. İşletmeler ve resmi kuruluşlar kadar mevcut sendikalar da bu anlamda işlevsiz kalmakta, görevlerini yerine getirmekten kaçınmaktadır.”görüşüne yer verildi.
İş Bankası’nda üst düzey atama
Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu toplantısında, Başkent Kurumsal Şube Müdürü Mehmet Türk’ün, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na gerekli bildirimlerin yapılması...