Türkiye, enerji ve inşaattaki 46 milyar liralık sorunlu krediyi konuşurken, bankaların bu yıl varlık şirketlerine sattıkları portföy miktarı 4 milyar lirayı geçti.
BDDK’nın bankalardan yıl sonuna kadar takibe atmasını istediği 46 milyar liralık alacağın buz dağının sadece bir bölümünü oluşturduğu öne sürülüyor. Buna gerekçe olarak da bankaların bu yılın ilk 9 ayında varlık şirketlerine sattıkları takipteki alacak portföyü gösteriliyor. Sadece 8 bankanın varlık şirketlerine sattığı takipteki alacak portföyü 4 milyar 98 milyon lira.
4 MİLYAR 146 MİLYONA SATILDI
Bankaların varlık şirketlerine sattığı takipteki kredilerde en dramatik olay ise satış bedeli oldu.Öyle ki, 4 milyar 098 milyon liralık takipteki alacak, bankalar tarafından sadece 146 milyon 840 bin liraya satıldı. Yani bankalar vatandaşın ödemediği için önce takibe atıp, sonra da varlık şirketlerine sattığı portföy sadece yüzde 3.58’ine satılmış. Diğer bir bakış açısıyla bankalar sattığı portföyden yüzde 96.42 oranında zarar etti.
EN BÜYÜK SATIŞ İŞ BANKASI’NDA
Takipteki portföyde en büyük satışı İş Bankası önceki gün yaptı. Banka yaklaşık 1.1 milyar liralık oldukça ciddi bir satış yaptı. İş Bankası’nın bu satışı 2.95 karşılığında bir paraya yani 32 milyon liraya sattığı dikkat çekti.
İş Bankası’nda üst düzey atama
Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu toplantısında, Başkent Kurumsal Şube Müdürü Mehmet Türk’ün, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na gerekli bildirimlerin yapılması...