Kredi açısından piyasayı kamu bankaları sırtlarken, 8 bankanın toplam Mevduatları 393,7 milyar TL artmasına rağmen Kredi artışı 269,5 milyar TL’de kaldı.
2019 yıl sonu mali verileri ve Faaliyet Raporlarını bankaların açıklaması ile birlikte bankaların yıllık performansları da ortaya çıktı. Çıkan yıl sonu mali verilere göre Kredilerde hacimsel ve yüzdesel artışta Piyasaları Kamu Bankalarını sırtladığı ortaya çıktı.
Piyasaların sık sık şikayet konusu yaptığı kredilerde bankalar yeterli destek vermiyor şikayetlerini de yersiz olmadığı anlaşıldı. Zira uzmanlarca bazı bankaların mevduat artışından daha az krediye dönüştürmesi bu şikayetlerin önemli bir göstergesi olarak yorumlandı.
Hacimsel artışta Kamu Bankaları ilk üçte
Kredi hacminde en fazla piyasalarda pay sahibi olan sekiz bankaya bakıldığında ilk üç sırada Kamu bankaları yer aldı. Ziraat Bankası 68,6 milyar TL ile en fazla kredi gelişimi sağlayan banka olurken, Vakıfbank 59,6 milyar TL ile 2. Sırada; Halkbank 50,1 milyar TL ile üçüncü sırada yer alırken; Garanti Bankası 20,5 milyar TL; İŞBANK 19,8 milyar TL gelişim ile Kamu Bankalarını takip etti. AKBANK ve YKB ise geri sıralarda yer aldı.
Kredi büyüme oranlarında da ilk sıralarda Kamu Bankaları yer aldı
Kredi büyüme oranlarında da Kamu Bankaları ilk sıralarda yer aldı. VAKIFBANK % 25,7’lik büyüme ile ilk sırada yer alırken; HALKBANK %19,4’lük büyüme; ZİRAAT BANKASI % 18’lik bir büyüme performansı sergiledi. QNBFinansbank % 17,3’lük büyüme ile rakipleri şaşırttı. AKBANK, GARANTİ BBVA, İŞBANK ve YKB % 10 gelişimin altında kalarak beklenen artış performansı gösteremedi
Mevduat Kamu Bankaları ve İŞBANK’a gitti
2019 koşullarında en fazla mevduatını artıran Banka 116,1 milyar TL artış ile ZİRAAT BANKASI oldu. VAKIFBANK 72,1 milyar TL mevduatını artırırken İŞBANK 50,6 milyar TL artış ile ilk üç sırada yer aldı. Karşılaştırılan bankalar arasında mevduatını 20,2 milyar TL ile YKB; 18,5 milyar TL ile QNB Finansbank oldu.
Toplanan Mevduatlar nereye gitti
Değerlendirmeye alınan 8 bankanın toplam Mevduatları 393,7 milyar TL artmasına rağmen Kredi artışı 269,5 milyar TL’de kaldı. Aradaki fark 124,2 milyar TL. Bazı bankların mevduat artışı ile kredi büyümesi birbirine yakın olmadığı gibi Bankalar topladıkları bu mevduatları kredi olarak vermediklerine göre ne yaptıkları, nasıl kullandıkları ise soru işareti olarak ortada kaldığı gibi bazı bankaların kredi yönünden büyüme stratejisi izlemediklerinin de göstergesi oldu. Ziraat Bankası, İŞBANK ve AKBANK Mevduat artışına göre kredi artışı farkının en fazla olduğu bankalar oldu. QNB Finansbank Mevduat – Kredi artışı aynı seviyede kalırken, Topladığı mevduattan daha fazla ( 1,2 milyar TL ) kredi veren tek banka HALKBANK oldu.
Fitch’den Enflasyon muhasebesinin askıya alınması açıklaması
Fitch Ratings, BDDK'nın banka dışı finans kuruluşları için enflasyon muhasebesi uygulamasını askıya alma kararının, Türk banka dışı finansal kuruluşların (BDFK)...