Sert yükselen dolarda satış zamanı geldi mi? Bu seviyeden alınır mı? Borsa daha düşer mi? Faizler ne olacak? Usta analist Erden Armağan Er, piyasaları yorumladı.
2020 Şubat sonunda ortaya çıkan jeopolitik gelişmeler ve Gelişmiş Piyasalarda Korona Virüs endişeleri ile ilgili yaşanan güvenli liman arayışları nedeniyle özellikle “Hisse Senetlerinde” sert satışlar yaşanmaktadır.
İdlib’te 33 askerimizin şehit olmasıyla birlikte ortaya çıkan Suriye ve Rusya ile savaş riski endişeleri, yurtdışından kaynaklı satışlarla birleşince, Bist-100 Endeksi’nde sabah seans açılışında %10’a varan kayıplara neden olmuştur. 2 Yıllık Gösterge Faiz Oranları %12,5 seviyelerine, USD/TL paritesi de geçtiğimiz Mayıs ayında görülen 6,25 düzeyine ulaşmıştır.
TL Varlıklarda yaşanması muhtemel satışlarla ilgili olarak, yazılarımızı takip eden okurlarımızın gayet iyi bilecekleri gibi, 07.01.2020-29.01.2020 ve en son 23.02.2020 tarihli makalelerimizde olası, risklerle ilgili uyarılarımızı yapmıştık.
TL’ye Geçme Zamanı mı?
Yazımızı kaleme aldığımız an itibariyle Bist-100 Endeksi 104-105 bin, 2 Yıllık Tahvil %12,5 ve USD/TL 6,25’tir. Mevcut seviyelere bakarak hisse senetleri ve tahvile yatırım yapmak için” fırsat“ mıdır isterseniz bu konuyu bir kez daha ele alalım. Aslında 23.02.2020 tarihli yazımızda da belirttiğimiz üzere, TL enstrümanlara yatırım yapmak için henüz erken olduğunu düşünmekteyiz. Bu görüşümüzde herhangi bir değişiklik olmasını gerektirecek siyasi, ekonomik ve jeopolitik olumlu bir değişim olmadığı gibi, mevcut konjonktürün daha da kötümser olmak için yeterli doneler içerdiğini düşünmekteyiz. Bu nedenle USD/TL’de 6,25 üzerinde kalınması durumunda, uzun zamandır direnç olan bu seviyenin üzerinde 6,40-6,50 seviyelerine kadar bir yükseliş yaşanabileceğini teknik olarak söylemek mümkündür. Bist-100 Endeksinde ise, piyasada mevcut Teknik ve Temel Analistlerin uzun zamandır belirttikleri 112.100 ana trend desteği an itibariyle kırılmış olmakla birlikte kesin bir kanaate varabilmek için gün kapanışını izlemek gerekmektedir. Ancak söylemek gerekir ki, S&P 500 ve Dow Jones’da dün yaşanan %4,5 a varan satışları dikkate alacak olursak, İdlib’te yaşananlar olmasaydı da 112.100 ana trend desteğinin kırılması ihtimal dahilinde idi.
Testi Kırıldıktan Sonra Yorum Yapmak
Aslına bakarsanız, mevcut riskleri önceden görmüş analistlerin böyle dönemlerde piyasaları en rahat takip eden ancak pozisyon almak için izlemeyen kişiler olduğunu söylemek gerekir. Zira zaten bugünlerin yaşanacağını ön görmüş ve buna göre “pozisyonlanmış” tır. Pozisyonunu değiştirmesi için nesnel, somut ve hesaplanabilir nedenler ortaya çıkmadıkça da yeni aksiyon almazlar. Özetle, mevcut seviyelerden yeni kötümser pozisyon almak da tersine adım atmak da oldukça tehlikelidir. Volatilitenin çok yüksek olduğu dönemlerde yapılması gereken işlem yapmamaktır. Haber akışlarına göre sürekli işlem yapıldığı takdirde “zarar” etme olasılığı çok yüksektir.
Sonuç olarak piyasalarda yaşanan trend, iyimserlikten uzaklaşmış ve tersine bir gelişim göstermektedir. Fiyatlamaların iyimserliğe döndüğüne ilişkin görünür gelecekte bir işaret bulunmamaktadır.
Erden Armağan ER
erdener1970@gmail.com
İş Bankası GençBizzTech Projesi’nde Başvuru için Son Günler
Türkiye İş Bankası ve Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın, fen liselerinde eğitim gören öğrencilerin teknoloji ve bilim odaklı projeler geliştirmelerine olanak...