Yunanistan’ın iflası her an gelebilir. Bankalar kapandı. Peki bu iflas NBG’nin Türkiye’deki iştiraki Finansbank’ı nasıl etkileyecek? İşte tüm soruların yanıtı:
Yunanistan iflas ederse NBG’nin iştiraki Finansbank’ın durumu ne olacak? Türk vatandaşlkarının bu bankada bulunan mevduatları riske girer mi?
Tüm bu soruların yanıtını uluslararası bankacılık ve finans uzmanı Zeki Gül’e sorduk. Finansbank’ın bir Yunan bankası olarak görülmesinin yanlış olduğunu dikkat çeken Gül, “Banka Türk yasalarına göre kurulmuş, BDDK tarafından denetlenen ve uluslararası normlarda çalışan bir Türk bankasıdır. Sadece hissedarı Yunanlı bir bankadır.” Dedi.
Zeki Gül, Yunanistan’da yaşanan krizin daha dün başlamadığını son 5 yıldır bu durumun var olduğunu söyledi.
KARLI BANKA
Zeki Gül en son bilançosuna göre Finansbank’ın oldukça karlı olduğunu ve yaşanan ekonomik durgunluğa ragmen büyümeyi başardığını belirtti. Gül şunalrı söyledi:
“Finansbank, 2015 Mart dönemine ait ilk çeyrek bilançosuna bakmal yeterli. Toplam özkaynakları 2014 sonuna göre yüzde 2 artarak 8 milyar 714 milyon TL’ye ulaşan bankanın, net dönem kârı 283 milyon TL oldu. Bankanın toplam aktifleri ise 80 milyar 494 milyon TL olarak gerçekleşti. 2014 yılsonuna kıyasla toplam kredileri yüzde 4 oranında artarak 52 milyar 412 milyon TL’ye, müşteri mevduatı ise yüzde 3 oranında yükselerek 42 milyar 9 milyona ulaştı. 2015’in ilk üç aylık döneminde net faiz gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 oranında artarak 859 milyon TL’ye ulaşan Finansbank’ın, net ücret ve komisyon gelirleri ise 332 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu bilanço bir çok Avrupa bankasına göre oldukça başarılıdır. Türk halkı Yunanistan’a değil bankanın bilançosuna bakmalı.”
KAR TRANSFERİ YOK
Yunanistan’da yaşanan krize rağmen Finansbank’ın ana hissedarı NBG’nin kar transferi yapmadığını da dikkat çeken Gül, “BDDK’nın bu konuda katı kuralları var. 1 kuruş kar transferine izin vermiyor. Bu nedenle Yunanistan ‘da yaşananlar Finansbank için hiç bir şekilde risk oluşturmuyor”dedi.
BİZİ ETKİLEMEZ
Yunanistan’da yaşanan gelişmelerin Finansbank’ı nasıl etkileyecği konusunda Milliyet’ten Kadife Şahin’in sorularını yanıtlayan bankanın CEO’su Ömer Aras şunları söyledi:
“Yunanistan ve Avrupa ekonomisindeki olumsuz gelişmeleri altı yedi yıldır yaşıyoruz. Finansbank’ın kendi yolunda devam etmesi açısından bağımsız yönetime sahip olmamız çok önemli. Lokal faaliyetler, müşterilerimizin Türkiye’ye yönelik faaliyet göstermesi nedeniyle hissedarımızın içinde bulunduğu ülkenin yaşadığı ekonomik krizler bizi hiç etkilenmedi diyebiliriz. Bizi birebir çok etkilemedi, ilgilendirmedi, bir etkisi olmadı. Çünkü Finansbank yönetimi ve finansal yapısı itibarıyla tamamen bağımsız bir yapıda. Bu şekilde yolumuza devam ediyoruz. Böyle öngörmüyoruz ama yine benzer olaylar olsa geçmişte yaşadığımız tecrübelerimizin sonucuyla hareket ederiz.
Bildiğiniz gibi yıl içinde bankanın % 40 hissesinin halka arzı planlanmıştı. Bu planda bir değişiklik yok. Bu halka arzla ilgili bir girişimimiz oldu ancak piyasalardaki gelişmelerin, Türk bankacılık sektörünün içinde bulunduğu karlılık sıkıntısı dolayısıyla banka değerlerinin borsada çok aşağı düşmesi nedeniyle arzda bir erteleme oldu.”
SATIŞ SÖYLENTİ
Öte yandan NBG’nin Finansbank’ı satmak için çalışmaları olduğu yolunda iddiaları bankanın bir üst düzey yetkilisi kesin bir dille yalanladı. Mevcut konjektörde bunun mümkün olmadığını söyledi.
İş Bankası’nda üst düzey atama
Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu toplantısında, Başkent Kurumsal Şube Müdürü Mehmet Türk’ün, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na gerekli bildirimlerin yapılması...