Merkez Bankası, Finansal İstikrar Raporu’nda 360 milyar TL’si yakın izlemede, 150 milyar TL’si tahsili gecikmiş olmak üzere toplamda 510 milyar TL’lik sorunlu kredi bulunduğunu açıkladı.
Merkez Bankası’nın (TCMB) dün yayımladığı Finansal İstikrar raporunda yer alan verilere göre, Türk bankacılık sektörünün sorunlu kredi stoku, 2020 yılı Eylül ayı sonu itibarıyla yaklaşık 510 milyar TL’ye ulaştı.
Mart ayında yaklaşık 295 milyar TL olan “yakın izlemedeki” krediler, eylül sonunda 360 milyar TL’ye yükseldi.
“Tahsili gecikmiş” krediler ise pandemi döneminde yeniden yapılandırma imkanlarının artırılması ve yasal takip süresinin 90 günden 180 güne yükseltilmesi sayesinde mart-eylül aralığında 150 milyar TL civarında yatay bir seyir izledi.
Eylül sonunda toplam kredi hacmi 3 trilyon 553 milyar TL’ye ulaşırken, sorunlu kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 13,8 oldu.
Faizlerin hızla artması, kredi büyüme hızının yavaşlaması ve yapılandırma ile ötelemelerin vadesinin gelmesiyle bankalardaki sorunlu kredilerin artması bekleniyor.
TCBM: TAHSİLİ GECİKMİŞ KREDİLERDE ARTIŞ OLABİLİR
Raporda, önümüzdeki dönemde tahsili gecikmiş kredi oranında artış olabileceği şu ifadelerle belirtildi:
“Kredilerin yakın izleme ve tahsili gecikmiş olarak sınıflandırılmasına yönelik düzenlemenin gelişimi, yapılandırılan veya ötelenen kredilerde geri ödeme vadelerinin yaklaşması ile kredi büyümesindeki yavaşlamaya bağlı olarak önümüzdeki dönemde tahsili gecikmiş kredi oranında artış gözlenebileceği öngörülmektedir. Bununla birlikte, ekonomideki toparlanmanın katkısıyla tahsili gecikmiş kredi artışının makul düzeylerde kalması beklenmektedir.”
Kaynak: Sözcü/emre deveci
İş Bankası’nda üst düzey atama
Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu toplantısında, Başkent Kurumsal Şube Müdürü Mehmet Türk’ün, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na gerekli bildirimlerin yapılması...