Bireysel kredilerde 10 yıllık geriye dönük dosya masraflarımnın geri ödenmesi bankaları güç durumda bırakırken, Yargıtay’dan bir bomba gibi karar daha çıktı. Bankalar bu defa sıkıntıya düşecek!
Geçtiğimiz yıl Yargıtay’ın aldığı bir karar ile bankaların bireysel kredilerde son 10 yılda aldığı dosya masrafları geri ödenmesini hükmetmişti.
Bu karar bankaların şube karlılıklarını düşürmüş hatta bazı şubelerin zarar dahi etmesine neden olmuştu. Tüketici Hakem Heyeti’nden alınan basit bir karar ile bankalar bu ödemeyi geri yapıyor. Bankaları sıkıntıya düşüren bu karara Türkiye Bankalar Birliği her ne kadar itiraz etmişse de hükümet yargı kararının uygulanması konusunda bastırmıştı. Bu baskı bankaları çaresiz bırakarak geri ödeme yapıldı.
YENİ BOMBA PATLADI
Bankalar aylardır geri ödemelerle boğuşurken Yargıtay’dan bomba gibi bir karar daha geldi. Yargıtay, bir bankanın müşterisi olan İzmir’deki şirketten, “kredi kullandırım operasyon masrafı, devre sonu operasyon hizmet masrafı, çek istihbarat masrafı” adı altında haksız ödemeler tahsis ettiğine ve bu ödemelerin faiziyle bankadan tahsiline karar veren 8. Asliye Ticaret Mahkemesi kararını onadı – Kararın kesinleşmesiyle, binlerce ticari işletme lehine kapı açılmış oldu
Davacı şirket, hem ücret komisyon hem de masraf adıyla nisapsız oranda paralar ödemek mecburiyetinde bırakıldığını, sözleşmede tam olarak belirlenmemiş ücretlerin kendisinden tahsis edildiğini, yapılmayan masrafların da hakkaniyete ve ticari etiğe aykırı olarak alındığını iddia ederek davalı bankadan 10 bin liranın ticari temerrüt faizi ile birlikte tahsilini talep etti.
Davalı bankanın hukuki temsilcileri de şirket yetkililerinin bankacılık hizmet sözleşmesi imzaladığı, kredi sözleşmesi yaptığı, kredi kullandığını, masraf ve ücrete ilişkin kesintilerin yasal olduğunu, sözleşme serbesti uyarınca bankanın masraf kalemlerini serbestçe belirleyebileceğini savundu.
Bilirkişi raporu, mahkeme kararı, Yargıtay ilamı
Hesap dökümlerini inceleyen bilirkişi de şirketten tahsil edilen “kredi masrafı, kredi kullandırım masrafı, kredi kullandırım operasyon masrafı, devre sonu operasyon hizmet masrafı, operasyon masrafı ve bankacılık hizmet bedeli, çek istihbarat masrafı, çek defter teslim bedelinin” hukuki dayanağının bulunmadığı ve 10 bin liranın davacı şirkete ödenmesi yönünde rapor hazırladı.
8. Asliye Ticaret Mahkemesi de bilirkişi raporu ve delilleri göz önüne alarak “bankanın kredi verirken gerekli değerlendirmeleri yapması gerektiğine, bunun için alacağı masrafların mevzuata uygun olduğuna, ancak bunun dışında değişik isimler altındaki masraf tahsilatının yerinde olmadığına” hükmetti.
Mahkeme, 10 bin liranın ticari faizi ile bankadan alınarak şirkete verilmesine karar verdi.
Bankanın konuyu temyize taşıması üzerine Yargıtay 11. Hukuk Dairesi de İzmir 8. Asliye Ticaret Mahkemesi kararını onadı ve temyiz ilam harcının da bankadan alınmasına oy birliği ile karar verdi.
EMSAL TEŞKİL EDİYOR
Yargıtay’ın bu kararı emsal teşkil ediyor. Kısa bir süre sonra bankalar yeni bir sorunla boğuşmaya başlayacak. Bir üst düzey bankacı, .bireysel tüketicilerden alınan masraf iadesi bankaları ciddi anlamda olumsuz etkilediğini belirtirken, “Ticari kredilerde iade kabul edilemez ve bankaların ciddi sorunlarla karşılaşmasına neden olacak bir olaydır”dedi.
Devlet Planlama Teşkilatı Neden Kapatıldı?
https://youtu.be/hxXe4wdp5DU?si=_mSaVMcK6xHWXegF