Seranit Seramik Halka Arzında
Bu hafta Seranit Seramik (kısaca Seranit) şirketi halka arz oluyor.
Tabi yatırımcılar Seranit’i aslında tanıyor. Daha öncesinde skandala dönüşen Kızılbük GYO halka arzıyla aynı patrona sahip. Bu sebeple sosyal medyada Seranit’e tedbirli yaklaşıldığını gördüm.
Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş. Dikkat etmekte fayda var.
Şirket 1991 yılında Bilecik merkezli kurulmuş ve seramik üretiyor.
Soner Hocam halka arza ilişkin gerekli incelemeleri yapmış. Lütfen önce onun yazısını okuyun. Seranit Seramik borcunu hissedarlara ödetiyor. Ciddi borç batağında ve nakit akış problemi yaşayan bir şirket.
Ben ise bu yazıda fiyat tespit raporuna bakacağım. Madem şirkete ortak olunacak, bize sattıkları hisse fiyatını nasıl hesaplamışlar, neye dayandırmışlar onu inceleyelim.
Fiyat tespit raporunu Halk Yatırım hazırlamış. Öncelikle Halk Yatırım’ın değerleme raporuna eklediği aşağıdaki ifadeye bakalım:
“Şirket tarafından sağlanan tahminler, Halk Yatırım değerleme ekibinin sorgusundan geçmiştir. Bu sorgulama neticesinde oluşturulan tahmin ve projeksiyonların makul olduğu değerlendirilmekle birlikte; tam olarak doğruluğu veya kesinliğini tespit etmek mümkün değildir.”
Güzel bir ifade. Halk Yatırım şunu diyor: şirket bize rakamları verdi, biz de inceledik ve kabul ediyoruz.
Gerekli incelemeleri yapmış ve tasdik etmişse demekki Halk Yatırım buradaki değerlemeden ve sonuçlarından sorumludur.
Çünkü biliyorsunuz sektörde sorumluluk aldırmak imkansız gibi bir şey. Adam denetim yapıyor: “İyi ama makul güvence emin olamıyorum” diyor çıkıyor. Değerleme yapıyor: “Yaptık ama bizi bağlamaz kesin değil, şirket ne dediyse iş planı vs. o” deyip sıyrılıyor. Kardeşim milyonlarca yatırımcının katıldığı halka arzlar bunlar. Birilerinin sorumluluk alması gerekiyor.
İşin parasını almaya gelince iyi tabi. Milyonlarca insanı zarara sokup rezil ettikten sonra “sorumluluğumuz yok”. Yemeye ortak, sofrayı toplarken kaybolunuyor.
Gelelim fiyat tespit raporunun incelemesine
Bakalım Halk Yatırım ne iş çıkarmış.
Şirket seramik üretip satıyor. Büyük oranda yurtiçi. Ufak bir yurtdışı payı da var.
Satış hacminde adet olarak 2025’de 39% artış, 2026’da 17% artış, 2027’de 22% artış, 2028’de 15% artış. 4 yılda nerdeyse 2 katına çıkan bir satış hacmi beklentisi.
Milletin aklıyla alay ediyorlar.
Kardeşim şirket 4 yıldır HACİM KÜÇÜLTÜYOR. KAPASİTESİNİ KISIYOR.
2021’de 9,2 milyon m2 üretim yaparken her yıl bunu azaltmış, 2023’de 6,8 milyona kadar düşürmüş. 2024’de üçüncü çeyreğe kadar 4,4 milyon metrekareye kadar düşürmüş. Adamlar satış adedini yarı yarıya kısmışlar 4 yılda.
Çünkü sektör her geçen gün kötüye gidiyor. Ölen sektörde bir fark yaratamayınca da şirket de bir ayağı mezara girmiş.
Ama Halk Yatırım’daki uzman arkadaş UTANMADAN, SIKILMADAN, satış hacmini ŞİŞİRİYOR. Adamlar 4 yıldır beceriksizlikten satışlarını üretimini dibine kadar kısmış.
Bunlar “Yok abi 2-3 katına çıkaracağız” diye geçiniyor. Kraldan çok kralcılık dediğimiz bu.
Şirketin 4 yıllık düşüşünü sadece 1 yılda toparlayacağını söylemişler. 2025’deki üretim miktarının 4 yıllık düşüşten önceki 2021 seviyesine çıkacağını söylüyor. 4 yıllık çöküşü 1 yılda nasıl toparlayacaksın?
Hayır vardır belki bir planı, yeni ürün çıkarmıştık inanılmaz bir teknolojidir falan ama böyle bir şey yoksa? Kağıt üzerinden sallamayla milyonlarca insana hisse SATILMAZ.
Denilmiş ki 2021 yılında 9,2 milyon m2 satış yapılıyordu, iç talebin daralması, küresel anlamda hammadde fiyatlarının, inşaat maliyetlerinin artması ve konut kredisi faizlerinin yükselmesiyle düşüşe geçti.
Peki iç talep arttı mı? YOK
Küresel anlamda hammadde fiyatlarından kastı ne anlamadım sallamasyon geldi bana.
İnşaat maliyetleri azaldı mı? YOK
Konut kredisi faizleri düştü mü? YOK. Kaldı ki faizler 2023’ün 3. Çeyreğinden itibaren artmaya başladı ve şirketin satış rakamları zaten çökmüş o zaman kadar.
Bakın bunların hiçbiri sebep değil. Laf olsun torba dolsun. Sanırım SPK zorlamış yazın boş durmasın diye onlar da yazmış. Buna ayrı bir yazıda değineceğim SPK’dan çok olumlu adımlar görüyorum. Ama arkadaşlar laf olsun diye yazmış.
Asıl sebep birinci olarak şirket rekabet edemiyor ve Pazar payını kaybediyor. İkinci olarak sektör zaten düşüşte.
Çünkü bu kadar rekabetçi bir piyasada ürününle fark yaratman lazım ama seramikte neyin farkını yaratacaksın. ARGE yok yatırım yok, vs.
Mevcutta 47-48% kapasiteyle çalışan şirketin kapasitesinin 85%’e çıkacağını iddia etmek tam anlamıyla SİPARİŞ DEĞERLEMEDİR.
Patron istedi diye fiyat çıkarmadır. O kadar. Başka akla, mantığa sığacak bir şey yok. Yoksa şu değerlemeyi yapan Halk Yatırım’daki arkadaşlar bunu akla mantığa sığdırabiliyorsa zaten vay Halkbank’ın haline. Yazık o bankaya…
Ürün satış fiyatlarında çoğu ürünün enflasyon üzerinde primleneceği iddia edilmiş. Mesela bu da garip. Hem şirketin inanılmaz talep yaratacağı ve satış hacmini artıracağı hem de ürünlerinin kapış kapış gideceği ve talebe yetişemeyerek primli satış fiyatı artışı olacağını söyleyen arkadaşı iktisada giriş 101 dersine havale ediyorum.
Daha absürt bir şey söyleyelim. Şirketin satışını yaptığı bu ürünlerin çoğu 2023 ve 2024 yıllarında fiyat düşüşü gösteren ürünler. Bir ürünün fiyatı bu kadar yüksek enflasyon ortamında düşüyorsa orada bir sıkıntı vardır. Hem de büyük bir sıkıntı…
Kaldı ki sen buna rağmen çoğu ürünü ilerleyen yıllarda enflasyonun üzerinde artışla fiyatlıyorsun.
Şirketin ihracatının 8 katına çıkacağı hedefi var. 4 yılda seramik ihracatını 8 katına çıkacağını iddia etmek bile fiyat tespit raporunun ciddiyetini göstermekte yeterli bence. Daha ülkede satamadığın, hatta fiyat kırdığın ve hala satamadığın malı yurtdışına satacaksın ya. Helal olsun kardeşim başarılar diliyor ve izliyorum.
Öte yandan ortalama birim maliyetlerdeki artışı, satış artışının altında tutarak hayali kar marjı artışı yaratıyor.
Ya böyle rezalet olur mu kardeşim. 4 yıldır satış hacmi üretim hacmi azalan, yetmeyince artık fiyat kıran bir yerde şirketin cirosunu 2025’de 75%, sonrasında 49%, 46%, 39% artıracağını iddia etmek nedir. Bu kadar da aptal yerine koymayın insanları.
O kadar halka arz gördüm. Çok kötüler de vardı, skandallar da vardı, rezaletler de vardı. Ama sattığı ürünü satamayıp da nominal fiyat düşüşü olan şirket sektör gerçekten ilk kez görüyorum. Buna rağmen de bu kadar şişirilen değerlemeyi inanın hiç görmedim.
İşletme sermayesi hesabında da kırpmalar yapılarak iyileştirmeler yapılmış.
İskonto oranı tespitinde yine bildiğimiz asılsız saçma hesaplamalar var.
Bilmiyorum ne diyeceğimi. Gerçekten daha fazla bir şey söyleyesim gelmedi. Şirketin 665 milyon FAVÖK’ü olan şirketin 4,2 milyar FAVÖK yapacağının iddia edildiğini görünce artık yazasım gelmedi.
Alıcısına hayırlı olsun. Halk Yatırım’a da tebrikler. Arkadaşlar en azından cesaret etmiş denemiş bu da başarı bence.
Son olarak kısaca çarpan analizine değinirsek, yine gelir yaklaşımını desteklemeye çalışırken 50 takla atılmış. Üretim işletmesini PD/DD ile değerlemek mi dersin, şirketlerin özenilerek seçilmesi mi, rahatsız olunan istenmeyen çarpanların silinmesi mi artık her şey var.
Şirket kar edemiyor. Şirket mal satamıyor dolayısıyla ciro yaratamıyor. Ne yapalım? Maddi duran varlık değerlemeleriyle özkaynakları şişirip PD/DD ile değerleyelim. Hesaplar da o kadar ince ki mesela 1,2 PD/DD alt sınıf alınmış, 1,1 olanları elemişiz. Tesadüfün böylesi öyle denk gelmiş. Kader işte…
Hayır şunu da anlamıyorum. O kadar ince işçilik yapıyorsun, yine de absürtlükler saçmalıkları silemiyorsun. Şirketin BİST’deki sektörüne göre bakıyorsun, FD/FAVÖK ile değeri 1,3 milyar çıkıyor. Gidiyorsun yurtdışı çarpanlarla bakıyorsun 4,5 milyar çıkıyor. Hatta başka yönteme göre bakıyorsun 6,3 milyar çıkıyor.
Bu kadar saçma beceriksiz iş olur mu kardeşim. Bu şirket 1,3 milyar mı 6,3 milyar mı? Ortalamasını alsan da bu kadar fark varken ortalamanın mantığı çalışmaz.
Benden bu kadar. Vallahi milletin aklıyla alay ediyorlar. Daha fazla alay edilmek istemiyorum.
Kızılbük’ü hatırlayın.
Ha bir de Felak Nas ile Ayetel Kürsi okuyun. Cinlerden korur. Aman çarpılmayın.
Sevgiyle kalın.